16. juni 2009

5. SYNERGIEFFEKT/SAMARBEID LØRENSKOG HUS

Kulturhuset Lørenskog hus vil samlet sett romme mange ulike aktører innen kulturlivet i Lørenskog. Samlokaliseringen vil gi nye og spennende utfordringer for de ulike faggruppene som flytter inn, men også nye og aktuelle muligheter for et tettere samarbeid, til beste for innbyggernes kultur- og kunnskapsopplevelser.

Biblioteket ser fram til dette samarbeidet og ønsker her å skissere noen samarbeidsmuligheter. Biblioteket gjør oppmerksom på at disse forslagene foreløpig er tanker på idestadiet og ennå ikke drøftet med de aktuelle samarbeidsparter. Det kommer. Med utgangspunkt i et nytt og spennende bygg, ønsker biblioteket å bidra til at huset blir en sentral og spennende kulturmøteplass for innbyggerne.

I samarbeid med kulturhusleder kan det etableres en felles programkomité med deltakere fra alle virksomhetene, som utvikler, samordner og koordinerer publikumstilbudene i huset. Disse tilbudene vil inngå som en del av kulturhusets driftsplan. Denne komiteen vil også kunne koordinere målgruppenes mulige deltakelse i aktivitetstilbudene.

Nabo Kaffe/vinbar
Biblioteket vil få en kaffe/vinbar i forlengelsen av sine lokaler i 1.etasje. Det vil i bibliotekets åpningstid være en god mulighet for tilgang til aviser og tidsskrifter i tilknytning til å drikke kaffe og spise noe enkelt. Dette området vil egne seg godt som en særegen møteplass og åpne opp for kreativt samarbeid. Det kan være små intimarrangement som opplesing, musikk, jazz, utstilling av medier, litterære quiz etc
MÅL: Ved hjelp av kaffe/vinbar’en etablere en attraktiv og nyskapende bibliotekarena
Tiltak: Etablere et samarbeid med kafeens drivere
Tiltak: Program for aktivitetene i området
Tiltak: Samarbeide med kulturhusleder og de øvrige institusjonene om å fylle området med små, men gode kulturelle opplevelser.

Aktivitetshuset Volt
Biblioteket ser Aktivitetshuset Volt som en god samarbeidspartner når det gjelder formidling av kunnskap og litteratur for ungdom. Biblioteket ønsker å styrke formidlingen av bøker som egner seg for ungdom fra 13-års alder (hyllesignatur vu). Biblioteket ønsker derfor å gå ut av egne lokaler, for å møte ungdommen på andre arenaer, f eks Aktivitetshuset Volt.
Biblioteket ønsker å etablere et samarbeid om litteraturformidling i Volts lokaler. På dagtid kan barnebibliotekarene holde bokprat til klasser på ungdomstrinn og videregående. På kveldstid/helger kan det i samarbeid med Volt være arrangementer som formidler kunnskap og litteratur. Det kan etableres et selvbetjent utlån ved hjelp av en utlånsautomat på Volt.
MÅL: Samarbeide med Aktivitetshuset Volt om formidling av litteratur og kunnskap til ungdom.
Tiltak: Flytte bibliotekets ungdomsbøker til Volt. Utlånsautomat for Bibliofil på Volt til en kostnad av ca kr 100.000.

Det er et aktivt kulturliv i Lørenskog. Aktivitetshuset Volt og Musikk og kulturskolen er gode arenaer for læring og utøvelse av barn og unges egne kulturuttrykk. Men det er mange unge som ikke vet hvor eller hvordan de skal offentliggjøre verkene sine for resten av verden. Det kan det gjøres noe med i Lørenskog hus.
Biblioteket vil foreslå et samarbeidsprosjekt hvor man etablerer et Demotek. Det er en egen seksjon i biblioteket hvor unge opp til 30+ kan gi fra seg sine egenproduserte verker; såkalte demoer: musikk, kortfilm, noveller, dikt, fanzine eller annet til biblioteket. Det selvlagede materialet kan lånes ut gratis på linje med annet materiale. Biblioteket katalogiserer verket, og interesserte kan søke opp titlene i katalogen. Den som leverer fra seg materialet til biblioteket, underskriver en kontrakt som viser at de selv er ansvarlige for innholdet.
MÅL: Etablere et Demotek
Tiltak: Invitere sentrale aktører til å samarbeide om å realisere et Demotek.

Frivillighetssentralen
I dag er det et samarbeid mellom Frivillighetssentralen og biblioteket om leseombud og Boken Kommer. Dette samarbeidet kan utvides og videreutvikles.
MÅL: Utvide og videreutvikle samarbeidet mellom Frivillighetssentralen og Lørenskog Bibliotek
Tiltak: Lage en samarbeidsplan

Musikk- og kulturskolen
Musikk- og kulturskolen har tradisjon for å holde elevkonserter og -utstillinger i biblioteket. Det vil de fortsette med. Når skolen og biblioteket flytter inn i samme hus, vil grensesnittet mellom disse to institusjonene bli enda bedre. I tillegg til et mulig fremtidig samarbeid om Demotek, kan de planlegge nye og spennende samarbeidsprosjekter.
MÅL: Nyskapende samarbeid
Tiltak: Etablere en idegruppe for å lage et program for samarbeidet.

Galleri Skårer
Dagens utstillingssamarbeid kan videreføres både i bibliotekets lokaler og i Galleriets. Det kan etableres et samarbeid med Kunstforeningen om arrangementer i Forvandlingsrommet, rundt kunstformidling for barn etter mønster fra Trapholt museum i Kolding (Pilfingerzoner) http://gammel.trapholt.dk/frame.asp?show=frame〈=dk&url=http://gammel.trapholt.dk/dansk/familier_og_boern/pilfingerzoner/
MÅL: Nyskapende samarbeid
Tiltak: Formalisere samarbeidet med en idegruppe, for å lage et program for samarbeidet.

Restauranten
Å ha en restaurant i huset vil skape nye og annerledes muligheter enn de som finnes i dag. Når den er etablert med ansatte, kan biblioteket begynne en dialog og idemyldring.
Tanker som kan drøftes er en mulig lese/bladhylle til restaurantens gjester. Reklamefoldere med nye og aktuelle lesetips/anbefalninger kan legges fram. Etablere et samarbeid om litterære lunsjer? Biblioteket holder bokprat, restauranten en enkel servering? Eller en enkel middag for travle småbarnsfamilier i tidsklemma, mens biblioteket formidler god barnelitteratur?
MÅL 6: Bibliotek og Restaurant – synlig felleskap
Tiltak: Program for samarbeid

Kino
Biblioteket har allerede et samarbeid med Lørenskog kino. Med flere og annerledes saler kan samarbeidet videreføres og videreutvikles.
MÅL 7: Bibliotek og Kino – to institusjoner – felles publikum
Tiltak: Program for samarbeid

Ingen kommentarer: