16. juni 2009

4.4 MØTEPLASS

Biblioteket kan brukes av alle, det er gratis og det stiller ingen krav til de besøkende utover at de tar hensyn til hverandre. Biblioteket er en sosial og kulturell møteplass, og i et travelt og hektisk moderne liv, også en oase for stille kontemplasjon.

Samarbeid

For å nå ut til befolkningen med sitt tilbud, er biblioteket avhengig av gode samarbeidsparter i lokalmiljøet. Det er viktig at biblioteket fortsetter sitt arbeid med å bygge nettverk og gode relasjoner med enkeltpersoner, lag og foreninger i lokalmiljøet. Nettverket er i dag utilstrekkelig i forhold til enkeltgrupper som unge menn og minoriteter.
MÅL: Være sentral møteplass i Lørenskog hus og i kommunen.
Tiltak: Invitere nye aktører inn i bibliotekets nettverksbygging.

Digitale skiller
Digital kompetanse er blitt en nødvendighet for å håndtere hverdagen, og for å kunne delta i den demokratiske prosessen. Mange, særlig eldre, etniske minoriteter, samt yrkesaktive som ikke bruker IT i arbeidet, er likevel ikke med i den digitale utviklingen.
Folkebibliotekets betydning som digital portåpner blir klart presisert i Stortingsmelding nr. 17, (2006 – 2007) Eit informasjonssamfunn for alle.
Lørenskog bibliotek har lenge gitt bidrag til arbeidet med utvikling av borgerferdigheter, blant annet gjennom internettopplæring for seniorer. Opplæringsarbeid av dette slaget skal fortsatt være viktig.

MÅL: Styrke barns digitale kompetanse
Videreutvikle biblioteket som et sted for læring og kunnskapsformidling for barn. Biblioteket skal understøtte formell og uformell læring, der brukerne kan lære seg å avkode, skape og utveksle tekst, lyd og bilder. Biblioteket skal være med på å øke den digitale kompetansen hos barn og unge. Som et ledd i dette vil vi bruke spill, hvor motivasjonen for læring er sterk hos alle brukerne. Spill krever avansert behandling av tekst og visuell informasjon.
Tiltak: Innkjøp av spillkonsoller og flatskjermer kr. 40 000,-

MÅL: Bidra til å utviske de digitale skiller i befolkningen
For å kunne spille en aktiv rolle i dette arbeidet, må biblioteket være i stand til å tilby innbyggerne god tilgang til PC’er, Internett og programvare tilpasset brukergrupper med spesielle behov.
Dessuten må en ha et personale som har riktig kompetanse og tar seg tid til å hjelpe publikum.
Tiltak: Tilbud om internettopplæring til innbyggerne
Tiltak: Nødvendig teknisk utstyr og programvare til nye brukergrupper.

Minoritetsspråklige
Lørenskog har som mål å være en åpen og inkluderende kommune. Den høye andelen etniske minoriteter forplikter.
Biblioteket er ofte blant de første institusjonene folk oppsøker når de kommer til Norge. Her skal alle finne et bredt medietilbud og adgang til Internett. I tillegg til det norskspråklige tilbudet, skal biblioteket også tilby kontakt med hjemland og egen kultur.
Lørenskog biblioteket gjør i dag mye godt integreringsarbeid. Men biblioteket ønsker å bli en sentral flerkulturell møteplass på Nedre Romerike.

MÅL: Det Multikulturelle Bibliotek
For å få dette til, må man kjenne målgruppa, finne gode alliansepartnere og ha kompetanse om relevante tiltak og virkemiddel.
Biblioteket ønsker spesielt å nå ut til voksne, hjemmeværende kvinner. Biblioteket er i dag et Leser Søker Bok-bibliotek. Det innebærer at vi organiserer frivillige som leser høyt for beboere i kommunens institusjoner. Denne ordningen kan utvides til å inkludere Lørenskogs innvandrerbefolkning.
Tiltak: Biblioteket skal kunne tilby en tilfredsstillende mediesamling på de største minoritetsspråkene i kommunen.
Tiltak: Satse på kulturelle uttrykk som for eksempel Bollywood-filmer.
Tiltak: Lage opplegg som kan styrke Rasta Opplæringssenter arbeid med norskopplæring, med innkjøp av nødvendig medier.
Tiltak: I samarbeid med Rasta Opplæringssenter og leseombudene gi et bokprattilbud til voksne kvinner med innvandrerbakgrunn.

Lørenskog Rom
Stadig mer offentlig informasjon digitaliseres, og en stadig større andel av informasjonen er kun tilgjengelig i digital form. Parallelt med denne utviklingen har folkebibliotekene tapt betydning som formidler av offentlig informasjon. I Lørenskog kommuneplan 2007-2018-2030 signaliserer kommunen høye mål for borgermedvirkning og demokratiutvikling. Innbyggerne må bli mer engasjert og delta mer aktivt i den demokratiske prosessen.

MÅL: Etablere et Lørenskog Rom
Biblioteket ønsker å skape et rom i det nye biblioteket som gjennom skiftende utstillinger av tekst/bøker, plakater, illustrasjoner, fotografier, elektronisk informasjon og bilder, film, lyd etc., skal bli et demokratisk torg. Et sted en går for å få overblikk over hva som rører seg i kommunen. Et sted der folk får informasjon om - og kan reagere på - spørsmål som er viktige for dem. Et sted som stimulerer den offentlige samtalen og bidrar til vitalisering av lokaldemokratiet. Målet er at rommet skal bli Rådhusets forlengede arm inn i Kulturtjenesten og videre til innbyggerne og bidra til:
1 Styrking av meningsdannelsen om lokalpolitiske spørsmål
2 At kommunen får kunnskap om borgernes ønsker og preferanser
3 Styrking av innbyggernes innflytelse på politikken
4 Informasjon om og profilering av det lokale kulturliv
Tiltak: Gå inn i et kommunalt samarbeid om etablering av et Lørenskog Rom i det nye biblioteket.
Tiltak: Lage en prosjektsøknad for ekstern økonomisk støtte for å utvikle rommets muligheter.

Ingen kommentarer: