16. juni 2009

4. MÅL OG TILTAK: 4.1. BRUKERFOKUS

Folkebibliotekene er inne i en utvikling der det tradisjonelle, samlingsorienterte biblioteket blir mindre viktig, mens formidlingsdelen av bibliotekarbeidet blir stadig viktigere.
Lørenskog bibliotek skal være et godt formidlingsbibliotek.
Formidling blir et sentralt satsingsområde i årene som kommer. Det innebærer blant annet aktiv publikumsveiledning, spennende arrangementer og tilbud som for eksempel bokprat. De ansatte vil bruke mindre tid i utlånsskranker, og mer tid på tilrettelegging og arbeid med publikum.

Markedsføring
Lørenskog bibliotek er opptatt av at virksomheten skal være synlig for innbyggerne. Biblioteket ønsker å nå så mange som mulig, blant annet gjennom et mangfold av utstillinger og arrangementer. I tillegg inviterer biblioteket regelmessig barnehager og skoleelever til leselyst og kulturopplevelser. Men synkende utlånstall viser at biblioteket ikke er synlig nok. Lørenskog bibliotek vil at flere skal oppdage biblioteket.

MÅL: Alle kjenner Lørenskog bibliotek
Biblioteket ønsker å bli dyktigere til å markedsføre biblioteket. Et redskap i dette arbeidet vil være å utarbeide en god markedsføringsplan. Den skal inneholde ideer til og strategier for hvordan en bedre kan nå fram til innbyggerne.
Tiltak: Fase I. Lage en markedsføringsplan. Kostnader: Kr 25 000 til konsulent.
Tiltak: Fase II. Gjennomføre nye markedsføringstiltak. Egen logo, kampanjemateriell etc. Kostnader ikke definert.

Veiledning
Lørenskogs nye bibliotek blir over 3 etasjer. Mye vil bli gjort for at det skal bli lettere å finne fram i dette biblioteket. Allikevel vet man at mange vil trenge hjelp til å finne fram til kunnskapskildene biblioteket gir adgang til. Publikum skal dessuten få internettundervisning og praktisk hjelp med PC’er og annet utstyr.

MÅL: Personlig veiledning i bibliotekets åpningstid
Alt tyder på at publikum også i framtiden vil trenge råd og hjelp av et kompetent personale. De ønsker å møte et levende bibliotek, og skal ikke oppleve et ensomt bibliotek!
Veiledningspunkt i hver etasje vil bli nødvendig.
Tiltak: Lage en driftsplan som sikrer at publikum finner en bibliotekansatt på hvert plan.

Arrangementer
Bibliotekets potensial som sentral møteplass er viktig. En arena som kan stimulere til lokalsamfunnsengasjement og bidra til å utvikle sosial kapital i kommunen. Forskning viser at folkebiblioteket er en viktig demokratibyggende og identitetsskapende faktor i samfunnet, særlig for flerkulturelle grupper.
Lørenskog bibliotek har lenge innsett betydningen av et variert arrangementstilbud. Det er svært viktig å profilere biblioteket i lokalsamfunnet. Likevel må det erkjennes at profilen på arrangementene ikke har vært tydelig nok. Hvilke behov og interesser i lokalsamfunnet skal biblioteket møte med sine aktiviteter? Dagens arrangementstilbud treffer ikke alle målgrupper. Yngre menn og minoritetsgrupper benytter seg for eksempel lite av tilbudet.

MÅL: Arrangementstilbudet skal ha stor bredde og være attraktivt for alle i Lørenskog
Bibliotekets arrangementer skal både øke i antall og rette seg mot forskjellige målgrupper.
Tiltak: Arrangementenes andel av driftsbudsjettet skal dobles, fra 4 til 8%.
Tiltak: Brukerundersøkelse. Hvilke behov og interesser har innbyggerne i kommunen? Hvilke opplevelser ønsker de å få på biblioteket?

Sølvkofferten
Sølvkofferten, prosjektet hvor biblioteket aktivt formidler bildebøker for barn med høy kunstnerisk kvalitet, er et prosjekt som formidler bøker som ikke er på utlånstoppen/salgstoppen. I 2008 fikk prosjektet støtte fra organisasjonen Fritt Ord.

MÅL: Fortsette drift av Sølvkofferten
Interessen har vært så stor at biblioteket ønsker å etablere konseptet som et fast tilbud.
Tiltak: Kr. 40.000 årlig til innkjøp av bøker og markedsføring

Et Forvandlingsrom
I det nye biblioteket skal det bli et eget rom kalt ForvandlingsRommet. Der skal biblioteket formidle ord og kunnskap på en ny og spennende måte ved å appellere til flere sanser; høre, se, føle, lukte, smake. Målgruppe er i første rekke barn og barnefamilier. Det skal gis et inntrykk av at publikum går fra én verden og inn i en annen, ForvandlingsRommet. Forvandlingsrommet skal stadig skifte innhold, slik at publikum forventer nye opplevelser når de er innom.

MÅL: Etablere et ForvandlingsRom i det nye biblioteket i Lørenskog hus.
Målet er å skape nysgjerrighet, kreativitet og å gi en spesiell opplevelse. Eksempler på innhold: kunstinstallasjoner som tåler bruk av barn, formidling av tekst gjennom høyttalere og video, PC’er eller spillkonsoller med ulike spill, workshops innenfor alle slags emner (for eksempel mat, kunst, arkitektur, skriving)
Tiltak: Fase I. Lage en idéskisse til en portal/kunstinstallasjon inn til ForvandlingsRommet. Kunstner kr. 10 000,-
Tiltak: Fase II. En tredimensjonal kunstinstallasjon som skal være en portal inn til ForvandlingsRommet. Kr. 100 000,-

Et Reflekterende Rom
Lørenskog bibliotek mottok i 2008 kr 50 000 fra Fritt Ord for å etablere møteserien Et reflekterende rom. Det er møter mellom skrivende mennesker som diskuterer vesentlige spørsmål. Møtene har en fast intervjuer, og publikum får stille spørsmål.

MÅL: Fortsette drift av Et Reflekterende Rom
Denne møteserien har vært så vellykket og interessen så stor, at biblioteket ønsker å etablere konseptet som et fast tilbud.
Tiltak: Kr. 50.000 årlig til deltakere og markedsføring

Leseåret 2010
Bibliotekmeldinga (St.meld. nr 23 2008/2009) sier at 2010 skal være nasjonalt leseår, og begynnelsen på en fireårig satsning på leseferdigheter i Norge.

Mål: I Leseåret 2010 skal hele Lørenskog motiveres til å lese mer
Lørenskog bibliotek vil markere Leseåret ved å utfordre innbyggerne til lesekonkurranse. Barn, ungdom, voksne, kommunalt ansatte, skoler, barnehager, alle vil kunne stille lag som konkurrerer med hverandre. Det kan leses høyt for andre, det kan leses på skjerm eller i papirbok. Biblioteket vil søke om statlige midler som er signalisert i Bibliotekmeldinga.
Tiltak: Lesekonkurranse for alle innbyggere og kommunalt ansatte. Søke om statlige midler

Ingen kommentarer: