16. juni 2009

4.5. MEDIER

Lørenskog biblioteks budsjett til bøker og annet materiale har tradisjonelt ligget langt under landsgjennomsnittet. Bibliotekets bestand bærer fremdeles preg av dette, og gjenspeiler ikke alltid biblioteklovens krav til ”kvalitet, allsidighet og aktualitet”. Satt på spissen er kvaliteten på bibliotekets tjenester synonymt med mediebudsjettet.

Medietilbudet er i rask endring og påvirkes av den digitale utviklingen. I St. meld. nr. 14 (2007/2008) Dataspill, foreslås det en innkjøps- og utlånsordning for norske dataspill i folkebibliotekene. Dette er også foreslått av ABM-utvikling i utredningen Bibliotekreform 2014.
Bibliotekmeldinga (St.meld. Nr. 23 2008/2009) varsler at Regjeringen vil se på de opprettshavlige problemstillingene, når det gjelder en innkjøpsordning for norske dataspill, gjennom den pågående revisjonen av åndsverkloven. I dag kan spill kjøpes inn av bibliotekene, men ikke lånes ut.
Biblioteket merker etterspørsel og ser behovet for å kunne tilby de digitale format som nå kommer i stadig sterkere grad. Biblioteket ønsker å følge opp dette ved å kunne bruke egne midler på innkjøp av blant annet dataspill for alle aldre.

Fortsatt har Lørenskog bibliotek høyest utlån til barn i Akershus med 12.6 (gjennomsnitt Akershus 7.26), og har ambisjoner om å beholde posisjonen. Men den store utfordringen er å kunne tilby et tidsriktig og moderne tilbud til unge voksne (25 – 35 år), som gjør biblioteket attraktivt for denne målgruppen.
I 2009 er mediebudsjettet kr 561 000. Det utgjør kr 17.37 pr innbygger (32 300), - mens landsgjennomsnittet i 2008 var på kr 27.97 (ABM- statistikk for arkiv, bibliotek og museum 2007).

MÅL: Lørenskog bibliotek skal tilby attraktivt og fristende, aktuelt og allsidig utvalg av medier til utlån og opplevelse.
Bibliotekets materialevalg er basert på biblioteklovens prinsipper om aktualitet, allsidighet og kvalitet, og skal holde samlingen fri for stygge og slitte materialer. Elektronisk materiale skal ha høy teknisk kvalitet og være brukervennlig.
Medietilbudet må fornyes og gjøres bedre tilgjengelig for publikum.
For å ta igjen etterslep og komme på linje med nasjonale gjennomsnittstall og kommuner det er naturlig for Lørenskog å sammenligne seg med, så må mediebudsjettet styrkes. Og hvis Lørenskog også skal kunne konkurrere med Tromsø om å bli Norges beste bibliotek, så må biblioteket ligge i front og kunne tilby de nye og aktuelle mediene som befolkningen etterspør.
Tiltak: Mediebudsjettet økes med 20% årlig i planperioden, til kr 1 160 000 i 2013.
Tiltak: Definere satsningsområder for materialevalget.
Tiltak: Innkjøp og digital tilgjengeliggjøring av medier i nye formater, som dataspill, e-bøker, musikk- og lydfiler (Mp3-Format eller lignende).

Ingen kommentarer: