16. juni 2009

4.3 ORGANISASJON

Personale
Biblioteket er organisert i en barneavdeling og en voksenavdeling. Personalet består av høyskoleutdannete bibliotekarer og en merkantil sekretær-/konsulentgruppe. Det er klare forskjeller på arbeidsoppgavene til de to personalkategoriene.

MÅL: Ny organisasjonsstruktur
Biblioteket vil erstatte denne modellen med en mer åpen og fleksibel teammodell, bestående av fagteam og et lederteam på 3 personer. Lederteamet har overordnet ansvar for organisering og drift. Alle de andre ansatte ved biblioteket organiseres i team, arbeidslag og prosjekter etter de oppgavene som skal utføres og utvikles i henhold til bibliotekets prioriterte arbeidsoppgaver. Ikke etter profesjonsutdanning og formalkompetanse.
Tiltak: Organisasjonsplan
Tiltak: Etablere driftsteam etter prioriterte driftsoppgaver

Automatisering
Biblioteket er i dag lite automatisert. Verken utlånsautomat eller innleveringsrobot. Sikkerhetsportal er aldri blitt anskaffet.
Følger er for eksempel at folk ofte må stå i kø og et merkbart svinn. Det kommende hovedbiblioteket sprer seg over tre plan og det blir nødvendig å tenke annerledes.

Biblioteket har valgt RFID-teknologien (RadioFrekvens-Identifikasjon som styres gjennom at en liten radiobrikke fastsettes til det objektet (eksempel boka/dvd) som skal identifiseres).

MÅL: Et fullstendig automatisert bibliotek
RFID-teknologi utgjør grunnlaget for framtidig investering i automatiseringsløsninger.
Automatisering av ut- og innlån skal frigjøre arbeidstid slik at de ansatte kan bruke mer tid til publikum; formidling og veiledning.
Personalgruppas gjennomsnittalder er høy. Dermed er dette også et godt HMS-tiltak. Det blir mindre løfting, færre repeterende bevegelser, mer utfordrende og morsommere arbeidsoppgaver.
Tiltak: Investere i alarmporter, utlånsautomater og innleveringsrobot.
Tiltak: Plan for opplæring av publikum til selvbetjening

Kompetanse
Innbyggerne utdanner, etterutdanner og omstiller seg i stadig større grad. Kunnskapen de søker er tilgjengelig på papir - eller i digital form. Det digitale biblioteket blir stadig viktigere.
De ansatte må i framtiden bli enda bedre formidlere.

MÅL: Økt fagkompetanse
Lørenskog bibliotek skal bli en enda viktigere arena for formidling av litteratur, kultur og kunnskap.
Personalet må ha:
- god kjennskap til litteratur og andre medier i tillegg til nødvendige allmennkunnskaper
- gode pedagogiske evner
- evne til å kommunisere godt med de forskjellige målgrupper
- evne til å formidle på en levende og god måte

Lørenskog bibliotek skal bli også en god digital læringsarena. Hvilken digital kompetanse trenger biblioteket for å møte dagens unge på et likeverdig nivå?
Spill er medietypen som er i sterkest vekst. Spill har gått forbi både musikk og kjøpefilm i omsetning. Spill har åpenbart en framtid i biblioteket. De representerer et stort potensial for læring og de kan trekke mange bibliotekfremmede unge dit.
Lørenskog bibliotek mangler i dag kompetanse på dette viktige området.

Personalet må ha:
- nødvendige IT-ferdigheter for å innhente informasjon fra ulike digitale kilder
- evne til å bruke web 2.0 på en kreativ måte
- evne til fortolking og kildekritikk
- ansatte som forstår og imøtekommer behovene til unge mennesker

Tiltak: Kompetanseplan
Tiltak: Opprette stilling øremerket unge voksne brukeres behov

Ingen kommentarer: